banner

טֶקֶס הַדְלָקַת הַנֵּרוֹת לִכְבוֹד שַׁבָּת

פורסם
Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/jewidixc/public_html/blogv.php on line 220
26.05.2017


 

מצוות "הַדְלָקַת נֵרוֹת בְּעֶרֶב שַׁבָּת" הנה אחד הסמלים המרכזיים של השבת היהודית. נשים יהודיות רבות נוהגות לקיים את מצוות הדלקת הנרות ללא קשר לדרך חייהן ולהשקפתן הדתית - אמונית. טקס הדלקת הנרות בערב שבת מרכז בכל שבוע את בני המשפחה לְ"רֶגַע יְהוּדִי" מרגש ומאחד. מצווה זאת איננה מוזכרת בתורה והיא מופיעה בַּמִּשְׁנָה ובהדלקת הנר האישה מקבלת את יום השבת.

מדוע מכסות הנשים את עיניהן לאחר הדלקת נרות שבת?: בניגוד למצוות אחרות במסורת שבהן הברכה קודמת לעשיית המצווה, הברכה על נרות השבת נאמרת רק אחרי הדלקתם, מדוע? לדעת פוסקים רבים, בעצם אמירת הברכה מקבלת האישה את השבת והרי אסור להבעיר אש בשבת. לכן יש לנהוג : האישה מדליקה קודם את הנרות, מכסה את עיניה ומברכת, לאחר הברכה האישה פוקחת את עיניה ומביטה בנרות, וכך כביכול נחשבת הברכה כאילו נאמרה לפני הדלקתם. מסיבה זו, אין לכבות את הגפרור אלא להניח לו לכבות מעצמו. את הברכה על הנרות יש לומר רק אחרי הדלקתם כי אין להבעיר אש בשבת, בטרם מתחיל טקס הדלקת הנרות יש לערוך כראוי את שולחן השבת.

חֲלוּקַּת הַתַּפְקִידִים הַמִּשְׁפַּחְתִּית: על הַבַּעַל לבחור בנרות נאים ומשובחים, ולהדביקם בפמוטים נאים. עליו לזרז את בני המשפחה להגיע בזמן כדי למנוע הדלקת נרות לְאַחַר מועד כניסת השבת.

הַנָּשִׁים: מדליקות את הנרות, ומיד פורסות את ידיהן ומכסות עיניהן בכפות ידיהן מבלי להתבונן בנרות. רק לאחר הברכה על הנרות אפשר להתבונן בהם, כפי שהוסבר קודם.

הַיְּלָדִים: ניגשים לאם, לאב ולשאר בני המשפחה ומברכים בנשיקה "שַׁבָּת שָׁלוֹם".

הַגְּבָרִים: אם אין אישה בבית, על הגבר להדליק נרות שבת.

כַּמָּה נֵרוֹת לְהַדְלִיק?: במסורת היהודית קיימים מנהגים רבים למספר הנרות שאותם מדליקים, יש הנוהגים להדליק שני נרות ואחרים הנוהגים להדליק נרות על פי מספר בני המשפחה. חשוב לציין כי על פי ההלכה היהודית, אפילו בהדלקת נֵר אֶחָד יוצאים ידי חובה. בחלק מעדות ישראל נוהגים שגם כל אחת מבנות הבית מדליקה נר שבת לעצמה.

לִפְנֵי הַזְּמַן: ראשית חייבים להקפיד על הדלקת הנרות לִפְנֵי כניסת שבת. בני המשפחה ניצבים סביב שולחן השבת, האם מכסה את ראש בצעיף או במטפחת ומברכת על הנרות.

נוּסָח הַבְּרָכָה: "בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלֹהֵנוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ לְהַדְלִיק נֵר שַׁבָּת".

תְּפִילָּת הַאִשָּׁה: הנשים נוהגות להתפלל תפילת בקשה מיוחדת זאת בעת הדלקת הנרות או מיד לאחר מכן: "יְהִי רָצוֹן מִלְּפָנֶיךָ, ה' אֱלֹהַי אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל, שֶׁתְּחוֹנֵן אוֹתִי (וְאֶת אִישִׁי) וְאֶת כָּל קְרוֹבֵי, וְתִתֵּן לָנוּ וּלְכָל יִשְׂרָאֵל חַיִּים טוֹבִים וַאֲרֻכִּים, וְתִזְכְּרֵנוּ בְּזִכְרוֹן טוֹבָה וּבְרָכָה, וְתִפְקְדֵנוּ בִּפְקֻדַּת יְשׁוּעָה וְרַחֲמִים, וּתְשַׁכֵּן שְׁכִינָתֶךָ בֵּינֵינוּ, וְזַכֵּנוּ לְגַדֵּל בָּנִים וּבְנֵי בָּנִים חֲכָמִים וּנְבוֹנִים אוֹהֲבֵי ה', יִרְאֵי אֱלֹהִים אַנְשֵׁי אֱמֶת זֶרַע קֹדֶשׁ, בִּה' דְּבֵקִים, וּמְאִירִים אֶת הָעוֹלָם בַּתּוֹרָה וּבְמַעֲשִׂים טוֹבִים וּבְכָל מְלֶאכֶת עֲבוֹדַת הַבּוֹרֵא, אָנָּא, שְׁמַע אֶת תְּחִנָּתִי בִּזְכוּת שָׂרָה וְרִבְקָה רָחֵל וְלֵאָה אִמּוֹתֵינוּ, וְהָאֵר נֵרֵנוּ שֶׁלֹּא יִכְבֶּה לָעוֹלָם וָעֶד, וְהָאֵר פָּנֶיךָ וְנִוָּשֵׁעָה, אָמֵן".

מִי חַיָּב בְּהַדְלָקַת נֵרוֹת שַׁבָּת?: מדוע האשה מחוייבת במצווה יותר מהגבר? מתי על הבעל או הגבר להדליק נר שבת? היכן מדליקים את נרות השבת? איך נוהגים שנמצאים שבת מחוץ לבית? חז"ל קבעו כללים מנחים כיצד יש לנהוג גם במקרים מיוחדים, כנאמר ב"קיצור שולחן ערוך":

הַחֵטְא וְתִּיקּוּנוֹ: "מִצְוַת הַדְלָקַת הַנֵּרוֹת חָלָה בֵּין עַל הָאֲנָשִׁים בֵּין עַל הַנָּשִׁים, אֶלָּא שֶׁהַנָּשִׁים מֻזְהָרוֹת בָּהּ יוֹתֵר, מִפְּנֵי שֶׁהֵן מְצוּיוֹת בַּבָּיִת. וְעוֹד מִפְּנֵי שֶׁהָאישה כִּבְּתָה נֵרוֹ שֶׁל עוֹלָם, שֶׁהֶחְטִיאָה לְאָדָם הָרִאשׁוֹן וְהֶחֱשִׁיכָה נִשְׁמָתוֹ שֶׁקְּרוּיָה נֵר, כְּמוֹ שֶׁכָּתוּב, נֵר אֱלֹהִים נִשְׁמַת אָדָם, וְלָכֵן צְרִיכָה הִיא לְתַקֵּן זֹאת בְּהַדְלָקַת הַנֵּרוֹת לִכְבוֹד שַׁבָּת. וְלָכֵן אִם הָאִשָּׁה בְּבֵיתָהּ, הִיא קוֹדֶמֶת לְמִצְוָה זֹאת".

שָׁכַחְת לְהַדְלִיק? הוֹסִיפִי נֵר!: חז"ל קבעו כיצד לקיים את מצוות הדלקת נר שבת במקרים חריגים, כנאמר ב"קיצור שולחן ערוך": "אִשָּׁה שֶׁשָּׁכְחָה פַּעַם אַחַת לְהַדְלִיק, תַּדְלִיק כָּל יָמֶיהָ נֵר אֶחָד יוֹתֵר מִמַּה שֶּׁהָיְתָה רְגִילָה. וְכֵן אִם שָׁכְחָה כַּמָּה פְּעָמִים תַּדְלִיק תָּמִיד נֵר אֶחָד יוֹתֵר וְהוּא מִשּׁוּם הֶכֵּר שֶׁתְּהֵא זְהִירָה מִכָּאן וּלְהַבָּא. וְלָכֵן אִם מֵחֲמַת אֹנֶס לֹא הִדְלִיקָה, אֵינָהּ צְרִיכָה לְהוֹסִיף".

הַנֵּרוֹת בַּמָּסוֹרֶת הַיְּהוּדִית: הדלקת "נֵר שַׁבָּת" היא מצווה מִ"תַקָּנַת חֲכָמִים" ולא מהתורה, יש להדליק לפחות שני נרות לפני כניסת השבת. הטעם להדלקת שני נרות הוא: נר אחד כנגד "זָכוֹר" ונר אחד כנגד "שָׁמוֹר", כנאמר בַּ"עֲשֶׂרֶת הַדִּבְּרוֹת".

שבת שלום, נתן גרינולד עורך ומחבר סדרת הספרים "המדריך היהודי".